Oma SAKUstars leivos juhlistaa kisaviikkoa

Ylä-Savon ammattiopistolla järjestettiin SAKUstars leivoskilpailu. Opettaja Outi Leinosen johdolla YSAOn elintarvike- ja leipuri-konditoria-alan opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat SAKUstars leivoksen. Mukana kilpailussa oli seitsemän leivosta, joista voittajaksi valittiin Liinu Krogeruksen mustikka-kinuskileivos. Leivosraadin tuomaristo koostui YSAOn henkilöstöstä. Mukana maistelemassa ja arvioimassa olivat Tuija Kokkonen, Annukka Lammi, Marielse Pelkonen, Anna-Helena Lipponen ja Marko Karppinen. Kilpailuleivosten korkea, ammattimainen taso yllätti tuomariston ja valinta ei ollut helppo, mutta ratkaisu oli kuitenkin yksimielinen. 

Voittajan, Liinu Krogeruksen leivoksessa esille nousi taidokas ja tekninen osaaminen sekä yllätyksellisyys.  Tuotteen mustikkainen maku oli tasapainoinen ja maukas sekä koristelu SAKUstars teeman mukainen. Tuomaristoa kiehtoi tuotteen ulkomuodon tuoma yllätyksellisyys sekä valmistamisen monivaiheisuus ja haasteellisuus. 

Leivoksien suunnittelussa esille nousi paikallisuus ja lähialueen maut, tekemisessä oli käytetty luovuutta ja mielikuvitusta. Roosa Heikkisen gluteenittomassa ja vegaanisessa kauraomenaleivoksessa maistui lämmin omena rapean kaurakeksin kera. Saaga Niskasen ja Niina Alaraasakan gluteenittomassa valkosuklaa-karpalokakussa yhdistyi taidokkaasti karpalon ja kuusenkerkän metsäiset maut. Jasmin Kumpulaisen mustikka-brownie herkussa maistui suussa sulava suklaa ja metsämustikka. Oona Kettusen ja Kiia Sutisen vegaanisessa marenkileivoksessa oli taidokkaita koristeita ja kilpailun teemaväri korostui hienosti.  Carolina Brunfeldtin gluteenittomassa lakkakimaraleivoksessa oli yllätyksellinen ja herkullinen lakkasydän. Kilpailun ulkopuolelta päästiin maistelemaan myös Eetu Tikkasen ja Essi Finnilän luomaa YSAO macaronsia, jonka tervainen maku toi häivähdyksen kesästä. 

Tuomaristo kiinnitti huomiota siihen, että joukossa oli useita gluteenittomia ja vegaanisia leivoksia, jotka kuvastavat ajan henkeä uudella nuorekkaalla otteella. Leivokset olivat kokonaisuutena erittäin korkeatasoisia, ammattimaisesti tehtyjä myyntiartikkeleita, joita voi ylpeydellä tarjoilla vieraille tai nauttia itse juhlapäivänä kahvin kera. Antaa taidon näkyä!