Tapahtuman suojelija sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen

Vuoden 2021 SAKUstars- kilpailujen suojelija on palkittu sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen, joka kertoo tarinoita sarjakuvien kautta. Hänelle on myönnetty mm. Sarjakuva-Finlandia vuonna 2010 ja viimeisimpänä vuonna 2020 Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähattu- palkinto. Petteri on kantanut mm. Hyvän mielen lähettilään- viittaa ja uusimpana on valinta vuoden 2020 Ylä-Savon kulttuurilähettilääksi. 

Tikkanen on iisalmelainen sarjakuvataiteilija, joka tasapainoilee koomisen ja traagisen välimaastossa. Kaksinkertainen Kemin valtakunnallisen sarjakuvakilpailun voittaja on pienellä liekillä laajentanut sarjakuvallista ilmaisuaan useaan suuntaan. Hän on rakentanut taiteellista uraansa pikkuhiljaa, kuva kerrallaan. Elämänsä varrella Tikkasen töitä on ollut lukuisissa näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin kuten mm. Berliinissä, Tukholmassa, Budapestissa, Torinossa ja Ateenassa.  

Tikkanen on kokeillut huumoristrippejä ja kauhusarjakuvia, mutta tunnistettavimmillaan hän on kuitenkin rakentaessaan puolielämäkerrallisia teoksia. Joillekin kauniilla sivellinviivalla kirjaillut Kanerva ja Eero -sarjakuvat ovat ne kaikkein läheisimmät. Niissä peilataan lasten silmien kautta ihmiseloa. Kanerva-sarjassa lapset pysyvät hiekkalaatikkoikäisinä ja Eero-sarjassa taas kasvavat vuosien myötä aikuisiksi. Inhimillistä ja humaania. Supersankaripainija Black Peider taasen valottaa Tikkasen intressejä lavaesiintymisiin ja sankaruuteen. Tämä musisoiva järkäle taistelee lähinnä itsensä kanssa ja rappeutuvaa kehoaan vastaan. Tikkanen esiintyy aika ajoin kyseisen supersankaripainijan trikoissa ja hakee todellisuudestamme kaikupohjaa tarinoilleen. Black Peider pääsee valkokankaalle vuonna 2021, kun lyhytelokuvaprojekti ohjaaja Jukka Vidgrenin (mm. Hevi Reissu 2018) kanssa käynnistyy. 

Petteri Tikkanen on vetänyt kuvituskursseja niin Taikissa kuin Limingan taidekoululla. Sarjakuva-albumeja on ilmestynyt Saksassa ja Ranskassa. Hän on esiintynyt Radion Sinfoniaorkesterin kanssa kuvittaen lavalla Wozzeck-oopperan. Sarjakuvan ohella hän työstää kuvituksia lehtiin, yhtyeille ja yrityksille. Mieluisin graafisen suunnittelun osa-alue on t-paidat. Niitä on taiteilijan mukaan tullut tehtyä jo jokunen vaaterekillinen. Mm. Tehosekoitin-yhtyeelle ja Night Visions -kauhuelokuvafestivaalille. 

Koronakeväänä 2020 Yle kävi kuvaamassa Petteri Tikkasen päiväkirjasarjakuvaa, jota hän työsti wc-paperille. Toinen rulla on jo työn alla. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että taidetta voi syntyä kaikkialla ja tarinoita voi kertoa moninaisin tavoin. Antaa taidon näkyä! 

Petteri Tikkasen videotervehdys https://youtu.be/pwk9Hlrs7VA