Juuri on kasvin lehdetön, tavallisesti maanalainen osa, joka kiinnittyy varteen ja kasvaa suurin piirtein alaspäin, mutta juuristo eli juurien muodostama kokonaisuus voi myös levittäytyä vaakatasossa.

Juuria on erilaisia.

Juuren päätehtävät ovat veden ja ravinteiden nostaminen varteen sekä kasvin pitäminen paikallaan maaperässä. Juuren toiminta perustuu osmoosiin, ja juuren sisällä sijaitseva neste on väkevämpää kuin ulkopuolella sijaitseva neste.

Juuri on joko pääjuuri tai lisäjuuri. Pääjuureksi kutsutaan selvästi yhtenäistä, paksua, suoraan alaspäin tunkeutuvaa juurta, jollainen on muun muassa voikukalla. Lisäjuuri taas haarautuu moneen, lähellä maanpintaa laajalle ulottuvaan juurihaaraan. Lisäjuuri on muun muassa heinäkasveilla.
Juurista haarautuvat juurikarvat, jotka mahdollistavat veteen liuenneiden ravinteiden oton. Poikkeustapauksessa koko juuri voi puuttua, kuten sammalilta, tai juurikarvat, kuten metsämännyltä, jolloin juurikarvoja korvaavat sienirihmat. Ne elävät kasvin kanssa molemminpuolisessa hyötysuhteessa eli symbioosissa.

Juuren päässä on suojaava juuren huntu, joka varmistaa juuren kasvamisen ja tunkeutumisen maahan. Se on yleensä ihmissilmälle näkymätöntä. Juuren kasvaminen vaatii kosteutta, ja nuoren kasvin kasvupyrähdys alkaa vasta juurten kehityttyä.

Suurilla puuvartisilla kasveilla voi muodostua tukevoittavia pönkkäjuuria tai lankkujuuria. Kosteilla paikoilla, joilla maaperässä on hyvin vähän happea, kuten esimerkiksi mangrovemetsissä, jotkin kasvit kasvattavat maan pinnalle tulevia hengitysjuuria.

Verso on kasvitieteessä kasvin toinen pääosa juurten ohella. Se koostuu varresta, lehdistä ja kasvin lisääntymisosista.

Verso on tavallisesti kasvin maanpäällinen yläosa, joka kasvaa ylöspäin.

Vaakasuoraan kasvava verso on kasvulliseen lisääntymiseen kehittynyt rönsy. Verso on ominainen vain versokasveille; yksinkertaisemmilla kasveilla, kuten levillä ja eräillä sammalilla, on sekovarsi. Verso saa juurilta vettä ja ravinteita johtosolukon puuosan kautta; yhteyttämistuotteet puolestaan kulkeutuvat lehdistä muualle kasviin nilan välityksellä. Puhekielessä versolla tarkoitetaan toisinaan myös pelkkää kasvin vartta tai varresta haaroittuvaa uutta kasvua.